Hoe je ramen onderhouden?

Onderhoud je ramen in het najaar om de winter probleemloos door te komen!

Na de investering in nieuwe ramen wil je zo lang mogelijk kunnen genieten van je pvc of alu ramen. Periodiek onderhoud is daarom een niet te onderschatten factor in de lange levensduur van je ramen.

Extra olie voor de ramen?

Het beste is om hier niet mee te overdrijven, hier en daar een klein druppeltje zuurvrije olie op de scharnierende punten zorgt voor een soepele blijvende werking van het openen. Scharnieren, sloten, raambeslag en andere bewegende delen kan je dus best 1 keer per jaar een onderhoudsbeurt geven.

Siliconenvoegen

De siliconenevoegen kan je ook best elk najaar nagaan tegen de herfstregenbuien. Indien er delen gescheurd of losgekomen zijn kan je best de silicone weghalen op die plaats en wegsnijden. Erna kuis je alles goed op en breng je een nieuwe siliconenlaag aan. Zo is het raam zeker waterdicht.

Rubberen afdichtingen

Elk raam heeft ook rubberen afdichtingen om het raam goed te isoleren na het sluiten. Deze rubbers kunnen na een tijdje beginnen te slijten en te verduren. Ze kunnen na een tijd ook verschoven zijn van plaats. Kijk ze daarom elk jaar eens na en schuif ze terug op de juiste plaats en kleef ze terug vast met een goede lijm.

Watergootjes en afvoergaatjes in het raam

Sommige ramen hebben watergootjes en afvoergaatjes om de condens van het raam af te voeren naar buiten. Kijk ze zorgvuldig na dat ze niet verstopt zijn en maak ze terug vrij indien nodig.

Ramen poetsen

Je kan ineens de ramen grondig reinigen, dit kan ook de langere levensduur in de hand werken. Reinig de ramen met proper water en weinig poetsmiddel. Schuurmiddel en schuursponsjes zijn uiteraard af te raden.

Cilinderslot

Een goed werkend slot is ook aangenaam. Je cilinderslot kan je best niet met gewone olie smeren, hiervoor gebruik je grafietpoeder. Breng het aan op de sleutel en open het slot en sluit het enkele keren. Dit zorgt ook voor een langere levensduur van je cilinderslot in de deur.