Open of vaste ramen

Kies je best open of vaste ramen?

1 van de belangrijkste vragen bij nieuwe ramen die je jezelf kan stellen, is of het raam vast of open moet kunnen, of ga je voor een valraam?

Vast raam

Bij vaste ramen heb je geen vleugel die kan opendraaien. In bepaalde ruimtes kan het gewenst zijn dat een raam niet open kan. Vaste ramen zijn ook budgetair gewijs een stuk voordeliger in prijs, ten opzichte van opendraaiende ramen. Vaste ramen zijn ook veiliger dan ramen die open kunnen, denk dan aan de inbraakveiligheid langs de straatkant.

Combinatie open-kiep raam

Een raam dat open kan en bovendien kan kiepen is een zeer handig iets. Zo kan je in volle zomer het raam volledig open zetten om te verluchten. In het voorjaar en najaar kan je het raam dan op kiepstand zetten, voor minder warmte-verlies te hebben maar om toch nog deels te kunnen verluchten. Naar inbraakveiligheid toe is een kiepraam ook een goede keuze, je kan het raam een stukje openlaten als je niet aanwezig bent.

Opendraaiend raam

Kies je voor een volledig opendraaiend raam dan heb je het gemakt om de ramen van binnen en van buiten langs binnen te kuisen. Dit kan zeer praktisch zijn op grote hoogte, indien je de ramen niet eenvoudig kan bereiken langs buiten.

Valraam

Een laatste type raam dat mogelijk is, is een valraam. Dit kan zeer praktisch zijn in ruimtes waar een kleine raamopening nodig is. In badkamer en toilet ruimtes is dit zeer handig, zo kan er toch ook nog verlucht worden en is er minder inkijk mogelijk.