Weerstand tegen de warmte

Hou de zon buiten om je hoofd koel te houden!

Onze zomers komen tegenwoordig vroeger op het jaar en feller. Hoge temperaturen maken het moeilijk om de ruimtes binnen koel te houden. Zeker met het thuiswerken is dit geen eenvoudige opdracht. Gelukkig zijn er verschillende oplossingen mogelijk, en met aanpassingen aan je huis kan je het dragelijker maken.

Rolluiken

Met rolluiken kan je je woning volledig afsluiten van zonlicht. Dit is het efficiëntste om de zon buiten te houden. Rolluiken bieden ook extra isolatie. Het is wel een groot nadeel dat de woning dan donker wordt, zonde van het mooie daglicht. Een voordeel is dan weer dat het zeer inbraakveilig is, rolluiken zijn een serieuze drempel tegen inbrekers.

Screens

Screens zijn verduisterende doeken die aan de buitenkant van het glas geplaatst worden. Dit is belangrijk aangezien de warmte best langs buiten tegen gehouden wordt. Gordijnen laten de warmte door het glas binnenkomen. Hoe hoger de dichtheid van de screens hoe meer zonlicht je buiten houdt, de ruimtes worden op die manier wel donkerder. Het voordeel van screens is dat je zelf nog eenvoudig naar buiten kan kijken. Je kan ze ook omhoog laten bij het eerste voorjaarszonnetje dat zeer gewenst is.

Speciaal glas

Elke soort glas heeft een speciale rankingsfactor, ZTA. Deze zontoetredingsfactor kan je nakijken in de specificaties van het geïnstalleerde glas. Glas met een lagere ZTA-waarde zijn reflecterend of getinte ramen. Belangrijk om te weten is dat reflecterend glas meer licht door laat dan getint glas. Indien gewenst kan nieuw glas laten installeren met een lagere ZTA waarde.